Pieczone żeberka z limonkowym sosem
Nie ma to jak kawał smakowitego mięska - wiem, że się powtarzam, ale my mięsożercy tak już mamy :) Wspaniałe, smakowite, soczyste i mięciutkie żeberka to rozkosz dla podniebienia dla wszystkich smakoszy i co najważniejsze - nie napracujecie się przy nich :) Doskonale smakują zarówno z pieczywem, jak i ziemniakami.
- 2 pasy żeberek
Na marynatę:
- 250 ml ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki brązowego cukru
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z chilli (lub sama papryczka, wystarczy ją posiekać i dodać 1 łyżkę oliwy)
- 1 płaską łyżeczkę soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać, dodać resztę składników na marynatę i dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Żeberka podzielić na mniejsze części, pokryć obie strony grubą warstwą marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec do odpowiedniej miękkości (około 1,5 - 2 godziny).
Sos:
- 2 cebule dymki
- 100 ml oliwy
- sok i skórka z 1 limonki
- 1 łyżka miodu
Dymkę pokroić, wymieszać ze skórką, sokiem z limonki, miodem i oliwą. Upieczone żeberka podawać z sosem.
Muszą być obłędne :D
OdpowiedzUsuńWygladają O BŁĘ DNIE!! Uwielbiam żeberka!
OdpowiedzUsuń