Mięsne kulki z ryżem
Mięsne kulki to propozycja i ulubione smaki Pauliny Stępień z bloga Kotlet TV, który - mam nadzieję, jest Wam znany. Jeśli jednak nie, to koniecznie zawitajcie do tej krainy cudownych smaków i niesamowitych przepisów. Kulki z ryżem to bardzo prosty sposób na przygotowanie smakowitego dania bez większego wysiłku.
- 200 g ryżu
- 500 g mielonego mięsa
- cebula
- por
- marchew
- 100 ml wody
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli
Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy solą, słodką papryką i pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy i formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Do naczynia żaroodpornego na dno wsypujemy suchy ryż, na niego pokrojoną w półplasterki marchewkę i krążki pora. Na warzywach układamy mięsne kulki. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła dodajemy wodę, sól, kurkumę, chilli, pieprz i dokładnie mieszamy. Zalewamy nim ryż, warzywa i mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Smakowite :)
Lubię dania przygotowywane w jednym naczyniu. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńBędę próbować, troszkę inaczej niz zwykle robię :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam coś takiego! Przepyszne danie!
OdpowiedzUsuń