Kakaowy biszkopt z jogurtowo-cytrynowym kremem
Nie ma to jak kawał smakowitego czekoladowego ciacha z pysznym kremem - uwierzcie mi :) Kakaowy biszkopt doskonale komponuje się z cytrynowym smakiem kremu. Polecam. polecam, polecam :)
- 7 jaj
- 230 g cukru
- 180 g mąki
- 50 g kakao
Mąkę przesiewamy wraz z kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę, dodawać partiami cukier, oraz żółtka. Po trochu dodawać mąkę z kakao do jajecznej masy mieszając delikatnie łopatką. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę - dno wykładamy papierem, boków nie smarujemy. Pieczemy około 40 minut, sprawdzamy za pomocą patyczka. Po upieczeniu trzymamy w tortownicy aż do całkowitego ostygnięcia. Wyjmujemy i przekrawamy na trzy blaty.
Krem:
- 200 ml kremówki
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- sok z 2 cytryn
Jogurt wymieszać z cukrem i kremówką, dodać sok i rozpuszczoną żelatynę. Powstałym kremem przełóż blaty biszkoptu - wierzchu nie! i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Polewa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka wrzątku
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kakao połączyć z cukrem, rozpuścić kawę we wrzątku, dodaj kakao i cukier, wymieszać blenderem, odczekać chwilę i wylać na ciasto.
Wygląda przepysznie :D ciekawe czy tak smakuje ?:D
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
No i mam regularny ślinotok! :D
OdpowiedzUsuńNo nie powiem. Zachęciłaś mnie :)
OdpowiedzUsuń