Gruszkowo-jabłkowa krucha tarta z kruszonką
Smakowita tarta do kawy to strzał w jesienną dziesiątkę :) Jabłka, gruszki i cynamonowa nuta to smaki oraz zapachy, które kojarzą się nam z tą, niestety w tym roku wyjątkowo ponurą, pochmurną i smętną porą roku. Zapraszam Was dziś na smakowite kruche, pachnące i cudowne w smaku ciasto.
- 225 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- szczypta soli
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, szczyptę soli, cukier i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- ok. 350 g kwaskowych jabłek
- ok. 350 g gruszek
- 75 g cukru
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka cynamonu
Owoce obrać, pokroić na cząstki, wymieszać z cukrem i cynamonem, skropić sokiem z cytryny.
- 100 g mąki
- 60 g cukru
- szczypta cynamonu
- 70 g masła
Z podanych składników zagnieść kruszonką.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę, uformować 2 cm brzeg. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec 40 minut. Ostudzić.
Bardzo fajny pomysł na połączenie jabłek i gruszek. Ja to połączenie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńNie bardzo przepadam za łączeniem jabłka z gruszką w ciastach, sama nie wiem czemu. Ale to wygląda smakowicie!!
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń