Gruszkowo-jabłkowa krucha tarta z kruszonką

Smakowita tarta do kawy to strzał w jesienną dziesiątkę :) Jabłka, gruszki i cynamonowa nuta to smaki oraz zapachy, które kojarzą się nam z tą, niestety w tym roku wyjątkowo ponurą, pochmurną i smętną porą roku. Zapraszam Was dziś na smakowite kruche, pachnące i cudowne w smaku ciasto.

  • 225 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, szczyptę soli, cukier i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  • ok. 350 g kwaskowych jabłek
  • ok. 350 g gruszek
  • 75 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka cynamonu
Owoce obrać, pokroić na cząstki, wymieszać z cukrem i cynamonem, skropić sokiem z cytryny.
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 70 g masła
Z podanych składników zagnieść kruszonką.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę, uformować 2 cm brzeg. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec 40 minut. Ostudzić.

Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na połączenie jabłek i gruszek. Ja to połączenie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie bardzo przepadam za łączeniem jabłka z gruszką w ciastach, sama nie wiem czemu. Ale to wygląda smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek