Domowy tarty chrzan
Chrzan towarzyszy nam praktycznie każdego dnia, nie tylko z okazji Wielkanocy. Ten domowy to 100 % chrzanu w chrzanie :) Przyrządzenie go nie jest rzeczą trudną, a roboty kuchenne odbierają nam okazję do wylewania morza łez :) Róbcie chrzan, jedzcie go, przyrządzajcie na jego bazie sosy i dipy, bo jest bardzo zdrowy.
- 500 g chrzanu
- wrzątek - około 120 ml
- cukier - około czubatej łyżeczki
- sól - 1/2 płaskiej łyżeczki
- sok z 1 cytryny
- gęsta śmietana - 1 łyżka
Korzeń chrzanu obieramy, wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy na jedną godzinę w zamrażalce. Po tym czasie trzemy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z funkcją tarcia na drobnych oczkach. Chrzan przekładamy do miski, w drugiej przygotowujemy wrzątek z cukrem, solą i sokiem z cytryny, przelewamy do chrzanu, dokładnie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Przekładamy do małych słoiczków. Ja nie dodaję śmietany do całego chrzanu. Dodaję tylko do słoiczka przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji.
średnio lubię chrzan :) zawsze mam wrażenie, że zionę nim przez nos ;)
OdpowiedzUsuńOczyszcza drogi oddechowe ;)
UsuńUwielbiam chrzan pod każda postacią! TYlko trzeć go nie znoszę! Jak już pisałam na instagramie.. płacz płacz i jeszcze raz płacz! ;)
OdpowiedzUsuńMożna weykorzystać cuda kuchennej techniki - robot kuchenny, ta sama konsystencja a bez płaczu ;)
UsuńTaki domowy smakuje znacznie lepiej niż kupny :-)
OdpowiedzUsuńTak a co najważniejsze mamy 100% chrzanu w chrzanie ;)
UsuńTak pyszny jest ale ostry piorun :)
OdpowiedzUsuńWystarczy odrobinka, żeby dokładnie przeciść drogi oddechowe :)
Usuń