Serowe paluszki
Paluszki, paluszki serowe - mniam :) Polecam wszystkim smakoszom, robi się je szybko, są wytrawne, smakują jako przekąska do piwa, no i oczywiście dodatek do dań, szczególnie z grilla.
- 300 g twarogu półtłustego
- 300 g masła
- 350 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kminek, sezam, mak
Mąkę z proszkiem przesiewamy i siekamy z masłem. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg, sól i wyrobić cisto. Musi być elastyczne i gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm. Radełkiem kroimy długie, wąskie paski i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy paluszki wodą i posypujemy kminkiem, sezamem lub makiem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 st.
namówiłaś mnie! piekę!
OdpowiedzUsuńAle wielgaśne chrupacze :)
OdpowiedzUsuńidealne do podjadania przy lekturze :)
OdpowiedzUsuń