Drożdżówka z rabarbarem

 Nie ma to jak kawał drożdżowego ciacha z sezonowym owockiem :) Dziś padło na rabarbar - jedno z moich ulubionych połączeń :) Nie ma co się rozwodzić nad tematem - zapraszam do pieczenia :) Potrzebujemy:

Na ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanka cukru
5 dag drożdży (pół kostki)
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
3 jajka
1/2 kostki margaryny
ok. 1 kg rabarbaru


Na kruszonkę:
25 g miękkiego masła
4 łyżki cukru 
10 łyżek mąki

Z drożdży, letniego mleka i pół łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Do miski wsypać, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić, dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w 1 cm plastry i ułożyć na cieście lekko dociskając. Odstawić do podrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Wstawić blaszką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut. Zostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


Komentarze

  1. Pysznie wyglada ta drozdzoweczka, ja dzisiaj tez placek z rabarbarem robie , smacznego:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię drożdżowe ciasto. Mi przeważnie niskie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek