Drożdżówka z rabarbarem
Nie ma to jak kawał drożdżowego ciacha z sezonowym owockiem :) Dziś padło na rabarbar - jedno z moich ulubionych połączeń :) Nie ma co się rozwodzić nad tematem - zapraszam do pieczenia :) Potrzebujemy:
Na ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanka cukru
5 dag drożdży (pół kostki)
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
3 jajka
1/2 kostki margaryny
ok. 1 kg rabarbaru
Na kruszonkę:
25 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru
10 łyżek mąki
Z
drożdży, letniego mleka i pół łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Do miski
wsypać, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i
wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić, dodać
rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulę, przykryć lnianą
ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia
objętości. Po wyrośnięciu wyłożyć do
blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w 1 cm plastry i ułożyć na cieście lekko dociskając. Odstawić do
podrośnięcia na 20 minut w
ciepłe miejsce. Wierzch ciasta posypać kruszonką.
Wstawić blaszką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50
minut. Zostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Pysznie wyglada ta drozdzoweczka, ja dzisiaj tez placek z rabarbarem robie , smacznego:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJaka puszysta i wyrośnięta :)
OdpowiedzUsuńLubię drożdżowe ciasto. Mi przeważnie niskie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuń