Udka w zalewie
Witajcie :) Sylwester nam się zbliża i z tej to okazji chcę Wam zaproponować przepyszną przekąseczkę. Przepis dostałam od Kruszyny i chętnie się z Wami nim dzielę. Dziś zrobione i mimo iż miały poleżakować, dziś popróbowane - rewelacja :) Jeśli chcecie przywitać Nowy Rok takimi wspaniałymi udkami w zalewie octowej to jutro z rana trzeba się za nie zabrać, żeby zdążyły i się przegryzły. No to do pracy rodacy :)
Przygotować zalewę: w garnku zagotować
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 4 łyżki ketchupu
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 3 łyżki soli
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki gorczycy
Ugotowane udka wyjąć z wywaru, panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na oleju i przełożyć do głębszego naczynia. Zalać gorącą zalewą, zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Mówię Wam - niebo w gębie. Z takimi smakami to można witać Nowy Rok :)
no pięknie, świątecznego obżarstwa ciąg dalszy ;))))
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, kusząca perspektywa, na sylwestrową noc :) Pozdrawiam Justyś :)
OdpowiedzUsuńNa Sylwestra nie zrobię, ale może jako przystawka na urodzinach...
OdpowiedzUsuńjejku:) same pyszności:)
OdpowiedzUsuń