Blok z bakaliami
Dziś słodko, oj bardzo słodko :) Dla moich łasuchów istny raj :) Polecam wszystkim którzy lubią słodkie doznania :)
500 g mleka w proszku
500 g mleka w proszku
5 łyżek kakao
250 g masła
1 szklanka brązowego cukru
250 g herbatników
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki migdałowych płatków
Cukier rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. W misce mleko w proszku łączymy z kakao. Masło roztapiamy. do miski z mlekiem i kakao wlewamy syrop i roztopione masło. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. Masę wykładamy do wyłożonej folią aluminiową keksówki. Wkładamy formę do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie odwracamy formę do góry dnem, wyjmujemy blok, zdejmujemy folię i kroimy ostrym nożem. Teraz możemy już rozkoszować się bakaliową słodkością :)
Oj jak mi slinka leci, uwielbiam blok , ale nie jem za czesto , bo mleko w proszku te tutejsze nie jest dobre, takze tylko robie jak sobei akurat z Polski przywioze:) Zjedz kawaleczek za mnie;) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmusiałaś? naprawdę musiałaś?
OdpowiedzUsuńo mamusiu....jak ja spać pójdę jak to cudo tylko na zdjęciu???? ;((((
Jak ja dawno nie jadłam takich specjałów :( :)))
OdpowiedzUsuńa ja chętnię spróbuję. Pyszności. Muszę zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod Elką :) Jak ja dawno nie robiłam i nie jadłam tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńOj to jest pyszne!Pamiętam podobne robiłam swojemu synkowi. Szkoda, że na święta nie będzie wnuków, na pewno bym im zrobiła! Ale nic straconego, pojadę do nich i zrobię:)
OdpowiedzUsuńA ja polecam do tego jeszcze dmuchany ryż.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i przypomina mi moje, które jakiś czas temu robiłam:) Pozdrawiam i zapraszam:)
OdpowiedzUsuńhttp://madame-katharine.blogspot.com/