Babka gotowana
Witajcie :) Nie wiem czy znacie babkę gotowaną :) Wyobraźcie sobie, ze nigdy o niej nie słyszałam, nigdy jej nie jadłam i nie robiłam :) Moi zaś od dziecka zakochani są w niej po uszy :) No cóż trzeba było się z nią zmierzyć :) Nastraszyli mnie, że Mani z Tomilim za trzecim razem dopiero wyszła, wiec postanowiłam przepis opracować co by tyle razy się nie męczyć :) Opracowałam, z drżącym sercem robiłam i wyszła :) Teraz mam zamówienia na babkę gotowaną raz w miesiącu :) Jedyne co potrzeba to specjalna forma do babki gotowanej, jeśli ją posiadacie to do dzieła :)
Potrzebujemy:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny Kasi
- 25 ml spirytusu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Mąkę przesiewamy przez sito. Stale miksując dodajemy
do masy, mąkę, sok z cytryny, spirytus i proszek do
pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy delikatnie mieszając. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Wstawiamy formę do wysokiego garnka i zalewamy gorącą woda do 3/4 wysokości formy. Gotujemy w garnku pod przykryciem przez 1,5 godziny, przyciskamy formę, aby nie pływała. Po tym czasie zestawiamy
babkę z ognia, zdejmujemy pokrywkę, otwieramy formę z ciastem i pozostawiamy w wodzie na
10 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z wody i czekamy aż babka całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy wyjmujemy z formy. Możemy polać lukrem, czekolada lub polewą. Moja jest polukrowana i oblana czekoladą :) Polecam - przepyszna :)
Pięknie się prezentuje ta babka i na pewno równie dobrze smakuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu, jest wyśmienita, bardzo polecam :)
UsuńNie znam takiego przepisu ale wygląda fantastycznie. Jak znajdę odpowiednią formę to z pewnością spróbuję. Pozdrawiam Cię Justynko poświątecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuniu :) My babkę gotowaną robimy tylko na święta i wszyscy czekają na nią z utęsknieniem. Jeśli chodzi o formy to na Allegro są :)
UsuńWygląda pięknie! Aż szkoda ją ruszać :-)
OdpowiedzUsuńMoje łakomczuchy nie patrzą wciągają wszystko co słodkie :)
UsuńRobiłam kiedyś podobne ciasto i to nawet bez specjalnej formy - po prostu garnek w garnku pod przykryciem. Twoja baba wygląda fantastycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł w tymi garnkami :) pewnie bym na to nie wpadła :) Pozdrawiam Weroniko :)
Usuńale cudnie wygląda :) i na pewno jest pyszna ! :) podziwiam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna - potwierdzam :) Serdecznie pozdrawiam :)
Usuńniegdyś słyszałam o takiej babce...a tu proszę...gotowy przepis,za który dziękuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Proszę bardzo Bożenko :) Niech się uda :) Dziękuje i pozdrawiam :)
UsuńZnam I uwielbiam od dziecka:) moj przepi jest troszke inny, bo daje aromat migdalowy , troszke inaczje robie, ale z pewnoscia rwnie smaczne sa obie wersje:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMoja kuzynka też ma inny przepis i babka jest równie dobra jak ta :) Myślę, że jest kilka wersji gotowanej babki i każda wychodzi świetnie :) Pozdrawiam :)
UsuńZnamy, znamy taką super babkę :0 ale niestety nie aż tak dobrze by ja samemu ugotować, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż to nie jest żadna "filozofia", jak mnie się udała, to znaczy, że żaden z nią problem, polecam :)
Usuń