Witajcie :) Nie wiem czy znacie babkę gotowaną :) Wyobraźcie sobie, ze nigdy o niej nie słyszałam, nigdy jej nie jadłam i nie robiłam :) Moi zaś od dziecka zakochani są w niej po uszy :) No cóż trzeba było się z nią zmierzyć :) Nastraszyli mnie, że Mani z Tomilim za trzecim razem dopiero wyszła, wiec postanowiłam przepis opracować co by tyle razy się nie męczyć :) Opracowałam, z drżącym sercem robiłam i wyszła :) Teraz mam zamówienia na babkę gotowaną raz w miesiącu :) Jedyne co potrzeba to specjalna forma do babki gotowanej, jeśli ją posiadacie to do dzieła :) 


Potrzebujemy:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 25 ml spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Mąkę przesiewamy przez sito. Stale miksując dodajemy do masy, mąkę, sok z cytryny, spirytus i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy delikatnie mieszając. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Wstawiamy formę do wysokiego garnka i zalewamy gorącą woda do 3/4 wysokości formy. Gotujemy w garnku pod przykryciem przez 1,5 godziny, przyciskamy formę, aby nie pływała. Po tym czasie zestawiamy babkę z ognia, zdejmujemy pokrywkę, otwieramy formę z ciastem i pozostawiamy w wodzie na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z wody i czekamy aż babka całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy wyjmujemy z formy. Możemy polać lukrem, czekolada lub polewą. Moja jest polukrowana i oblana czekoladą :) Polecam - przepyszna :)

Komentarze

  1. Pięknie się prezentuje ta babka i na pewno równie dobrze smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Małgosiu, jest wyśmienita, bardzo polecam :)

      Usuń
  2. Nie znam takiego przepisu ale wygląda fantastycznie. Jak znajdę odpowiednią formę to z pewnością spróbuję. Pozdrawiam Cię Justynko poświątecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewuniu :) My babkę gotowaną robimy tylko na święta i wszyscy czekają na nią z utęsknieniem. Jeśli chodzi o formy to na Allegro są :)

      Usuń
  3. Wygląda pięknie! Aż szkoda ją ruszać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje łakomczuchy nie patrzą wciągają wszystko co słodkie :)

      Usuń
  4. Robiłam kiedyś podobne ciasto i to nawet bez specjalnej formy - po prostu garnek w garnku pod przykryciem. Twoja baba wygląda fantastycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł w tymi garnkami :) pewnie bym na to nie wpadła :) Pozdrawiam Weroniko :)

      Usuń
  5. ale cudnie wygląda :) i na pewno jest pyszna ! :) podziwiam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna - potwierdzam :) Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  6. niegdyś słyszałam o takiej babce...a tu proszę...gotowy przepis,za który dziękuję
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo Bożenko :) Niech się uda :) Dziękuje i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Znam I uwielbiam od dziecka:) moj przepi jest troszke inny, bo daje aromat migdalowy , troszke inaczje robie, ale z pewnoscia rwnie smaczne sa obie wersje:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kuzynka też ma inny przepis i babka jest równie dobra jak ta :) Myślę, że jest kilka wersji gotowanej babki i każda wychodzi świetnie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Znamy, znamy taką super babkę :0 ale niestety nie aż tak dobrze by ja samemu ugotować, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to nie jest żadna "filozofia", jak mnie się udała, to znaczy, że żaden z nią problem, polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek