Piękna dziś pogoda :) Witam więc słonecznie wszystkich odwiedzających bloga :) Jak taka piękna pogoda to trzeba coś smacznego umieszać :) Kruche ciasto z rabarbarem - smak dzieciństwa. Polecam Wam przepis mojej babci :) Zabieramy się więc do pracy :) 


Przygotowujemy rabarbar, musi go być przynajmniej 1/2 kg. Myjemy osuszamy, jak trzeba obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy 3/4 szklanki cukru i odstawiamy.
Kruche ciasto: 
  • 3 żółtka ucieramy z 1/4 szklanki cukru, 
  • dodajemy szczyptę soli, 
  • 3/4 kostki miękkiego masła, 
  • kilka kropel olejku waniliowego i ucieramy. 
Zagniatamy ciasto dodając stopniowo 2,5 szklanki mąki. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wykładamy nim dno małej, prostokątnej blaszki. Nakłuwamy widelcem. Blaszkę oczywiście smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Odcedzamy rabarbar i wykładamy na ciasto. Na rabarbar dajemy pianę z 3 białek z jedną łyżkami cukru pudru, a na nią kruszonkę z 1/4 kostki masła, szklanki mąki i 1/2 szklanki cukru. Ciasto pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem :) Samych słonecznych dni Wam życzę :)

Komentarze

  1. oj tak -rabarbar !!jak jest już ciasto z rabarbarem to już czuć lato-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, to również smaki mojego dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z rabarbarem, które robi moja babcia wygląda bardzo podobnie. Myślałam, że przepis jest o wiele trudniejszy. Teraz może sama zabiorę się za przygotowanie takiego ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto Justynko to Twoje zbiory? Też mam rabarbar w ogródku ale jeszcze za mały.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie robiłam w tym roku , ale kusisz pysznościami Justyś :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kusisz Justynko tym ciachem, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię rabarbar. Nie mam go w ogrodzie, ale widzę u sąsiadów. Zaczyna się sezon a u Ciebie prawdziwa uczta. Pozdrawiam Justynko

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie proste owocowe placuchy :) Justynko pyszności upiekłaś

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, uwielbiam ciasto z rabarbarem !

    OdpowiedzUsuń
  10. Same pyszności :) Ja tak uwielbiam kruszonkę, że każde ciasto z kruszonką mi smakuje :) takie małe uzależnienie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aj... Jak dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem... A zrobiłaś mi taką ochotę, że już się nie mogę doczekać. Uwielbiam kiedy babcia robi to ciasto - jest najlepsze na świecie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszności:) już by się zajdło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek