Mazurek orzechowy bez pieczenia
Witajcie :) Wczoraj wieczorem burza szalała a dziś znów piękna pogoda. Mam dla Was przepis na bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Na moim stole zagościło ono jako Mazurek, ale można je zrobić na każdą okazję. Zachęcam, bo miał niesamowite powodzenie :) Należy go zrobić przynajmniej dzień wcześniej, a nawet dwa :) Wtedy biszkopty zmiękną i będzie się lepiej kroić.
Potrzebujemy:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 500 g biszkoptów
- 200 g orzechów włoskich
- 1 szklanka śmietany kremówki
Prostokątną blaszkę wykładamy biszkoptami, a resztę rozdrabniamy. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy zmielone orzechy i biszkopty. Na koniec dodajemy śmietanę. Masę wykładamy na biszkopty i dekorujemy. Ciacho gotowe. Jak ktoś chce może wyłożyć masę na wcześniej upieczony kruchy spód. Spróbujcie - polecam :)
O to coś dla mnie :) bez pieczenia, elegancko;)
OdpowiedzUsuńJa też tak lubię Małgosiu - przyznaję :)
UsuńProszę proszę kolejna fanka biszkoptów w cieście. :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pójść na łatwiznę Elu :)
Usuńmmmmmmm, mało pracy, dużo przyjemności:) Pozdrawiam Justyś :)
OdpowiedzUsuńI tak trzymać :) Dziękuje Beatko i pozdrawiam :)
UsuńPiękny mazurek Justynko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu :)
UsuńWspaniale wygląda ten mazurek:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu zapewniam Cię, że świetnie smakuje :) Pozdrawiam :)
UsuńAle apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJeszcze tylko ulubiona herbatka lub kawa i wspaniały podwieczorek :-) Smakowity pomysł :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo ja wybieram kawę :) Ale mazurek bardzo dobrze się z herbatą też się dobrze komponuje :) Polecam Joasiu :)
UsuńPysznie i szybko :) Jeszcze słyszałam, że można robić na suchych waflach też:)
OdpowiedzUsuńMuszę sprawdzić :) Też niezły pomysł :)
Usuń