Witajcie Kochani. Dziś chcę Wam polecić kapustę słodką z kminkiem jako dodatek do dania obiadowego. Kapusta świetnie smakuje do wszelkiego rodzaju mięska i choć wiele osób poleca do schabowego, żeberek i mielonego, to ja lubię także do drobiu. 


Potrzebujemy:
  • mała główkę kapusty
  • łyżkę masła 
  • ziele angielskie
  • ziarenka pieprzu 
  • listek laurowy
  • kminek
  • ocet winny domowej roboty :)
  • maggi
  • sól, cukier i pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy i podsmażamy w garnku na łyżce masła. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy listek, pieprz, ziele angielskie, kminek i gotujemy aż będzie miękka. Przyprawiamy do smaku maggi, solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Można według uznania zrobić zasmażkę i dodać, ja jednak tego nie robię :) Gotowe :)

Komentarze

  1. Bardz apetyczna kapustka, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo długo kminek kojarzył mi się z okropnym kminkowym chlebem z dzieciństwa, ale ostatnio mam chęć go znowu spróbowac ;))) moze w kapuście? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat z kminkiem problemów nie mam Małgosiu :) zawsze lubiłam domowy ser topiony z kminkiem :) już od dziecka się nim zajadałam :)

      Usuń
  3. Taka kapustka to klasyka, przynajmniej u mojej mamy i Twoja wersja bez zasmażki bardzo mi odpowiada. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak chciałam Weroniko z deka odchudzić :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. uwielbiam kapustę w każdej postaci...dziękuję za przepis
    pozdrowionka przesyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo Bożenko :) mam nadzieję, że się przyda :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. zjadłabym :) narobiłaś mi ochoty

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapustka z kminkiem, ale będzie...lekko strawnie. :)
    A tak szczerze, nie wyobrażam sobie kapusty bez kminku, jedynie młoda kapustka może go nie mieć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie czepiaj się Eluniu :) - bez zasmażki przecież jest :)

      Usuń
    2. Justyś,,,,ja się nie czepiam, ja odnośnie...wiatrów po kapuście. :D

      Usuń
    3. no tak wzdymająca to ona jest :) :) :)

      Usuń
  7. no no kapusta to jest coś co lubię w każdej postaci-na pewno jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie Kasiu tak jak ja :) nie ma jak kapusta :)

      Usuń
  8. Pyszności kapustka! bardzo lubię i też z dodatkiem kminku, szkoda że wśród domowników mało chętnych. A przy okazji :) witaj w klubie nie lubiących zasmażek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście u mnie wszyscy jakoś znoszą kminek :) a zasmażka to zbędny dodatek :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek