Śmietankowa szarlotka
Mam dziś dla Was wspaniałą, smakowitą szarlotkę :) To bardzo prosty i stosunkowo szybki przepis na ciasto z jabłkami do kawy. Można zastosować do niego mus, potarte jabłka lub jak lubię ja - pokrojone w kostkę, z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Przepis na ciasto bardzo Wam polecam, ponieważ pasuje do wielu owoców :)
Składniki:
- 25 dkg KASI
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 budyń śmietankowy
- 3 jajka
- jabłka do szarlotki, mus owocowy albo świeże owoce
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem i ucierając dodać resztę składników. Ciasto wychodzi bardzo gęste. 2/3 ciasta wykładamy na blachę - można pomóc sobie łyżką maczaną w wodzie. Na ciasto jabłka i na wierzch resztę rzucamy gdzie popadnie - ważne żeby na blachę trafić :) Ciasto na wierzchu pięknie nam się rozleje w czasie pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta najlepiej wykorzystać jabłka do szarlotki.
Polecam! Pychotka!
OdpowiedzUsuńKirka
Dziękuję Kirko za przepis :)
UsuńBardzo ładna! Pyszne lody do niej i jestem w 7 niebie :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
UsuńAle fajny przepis, na pewno wykorzystam;)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto rewelacyjne, na prawdę warto :)
UsuńJustynko kochana szukam przepisu na najlepszą szarlotkę na świecie i popędziłam od razu pod Twoje skrzydła, powiedz mi czy ten budyń mam wsypać taki normalnie w proszku do ciasta? nie jestem mistrzem ciast więc muszę mieć wszystko dużymi literami :D
OdpowiedzUsuńTak Kochana, wsypujesz budyń w proszku, ja biorę taki bez cukru :)
Usuńdziękuję dzisiaj będę kręcić dam znać jak wyszło ;)
OdpowiedzUsuńwyszło pyszne :) niedługo ukręcę chyba olejaka bo dobrze wygląda ;)
OdpowiedzUsuń