Jabłka do szarlotki
Jabłka do szarlotki aromatyczne, smakowite mogą być wykorzystane również do naleśników i deserów. Potrzebujemy jabłka, cytrynę, cukier, rodzynki i cynamon.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki wody, szklankę cukru, sok z cytryny i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach dodajemy rodzynki i cynamon (według uznania). Gotujemy kolejne 10 minut i gorące przekładamy do słoików. Pasteryzujemy - ja w piekarniku. Słoiki ustawiam na blasze w zimnym piekarniku tak, aby się nie dotykały. Ustawiam na temperaturę 170 stopni (dół i góra) i po osiągnięciu tej temperatury wyłączam. Wyjmuję dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygną.
Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki wody, szklankę cukru, sok z cytryny i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach dodajemy rodzynki i cynamon (według uznania). Gotujemy kolejne 10 minut i gorące przekładamy do słoików. Pasteryzujemy - ja w piekarniku. Słoiki ustawiam na blasze w zimnym piekarniku tak, aby się nie dotykały. Ustawiam na temperaturę 170 stopni (dół i góra) i po osiągnięciu tej temperatury wyłączam. Wyjmuję dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygną.
Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)