Uszka do barszczu
Jeśli
barszcz wigilijny, to tylko z uszkami. To tradycyjna wigilijna potrawa w
moim domu. W ciągu roku robię barszcz z krokietami, pasztecikami albo
paluchami ale tylko w Wigilię z uszkami. Ciasto do barszczu robię takie
jak na pierogi - przepis znajdziecie w "Pierogi".
Farsz:
- 30 dag kapusty kiszonej
- Pół szklanki suszonych grzybów
- 1 cebula
- Sól,
- Pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
Grzyby
zalewam gorącą wodą i gotuję przez chwilę. Jak tylko ostygną drobno je
kroję. Cebulę kroję i podsmażam. Kapustę gotuję tak długo aż będzie
miękka, wyciskam z niej sok i drobno kroję. Wszystko łączę i podsmażam z
przyprawami. Ciasto rozwałkowuję na 2 mm i kroję na kwadraty o bokach
około 5 cm. Na każdy kwadrat nakładam łyżeczkę farszu i składam w
trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta składam do siebie i sklejam.
Gotuję jak pierogi.
Zrobiłam takie same, tylko trochę mniejsze a farsz tylko z grzybków z odrobiną cebuli - bez kapusty:))
OdpowiedzUsuńMniam :) rewelacja :)
Usuńuwielbiam barszcz z krokietami! :) ale na Wigilię faktycznie tylko z uszkami :)
OdpowiedzUsuńja też ale na Wigilię z uszkami albo pasztecikami :)
Usuń