Kluski z makiem
Kluski z makiem to dziecięce, ulubione, wigilijne danie. Zawsze się zastanawiam jak one to robię, że na kluski zawsze znajdą miejsce :) Ja osobiście sięgam po nie dopiero po Świętach - oczywiście pod warunkiem że jeszcze się "ostaną" :)
2 szklanki
mąki,
2 jaja,
4 łyżki wody.
Mąkę przesiewam, dodaję całe jaja i wodę -
wyrabiam ciasto. Cienko je rozwałkowuję i pozostawiam przez jakiś czas do przeschnięcia.
Oprószam mąką i zwijam w rulon. Kroję w 2 cm paski, a te następnie
w kwadraty. Rozsypuję i pozostawiam do wyschnięcia. Wrzucam do
osolonego wrzątku, gotuję i odcedzam. Idę oczywiście na łatwiznę i z
makiem z puszki mieszam :) Gotowe :)
kluski z makiem to dla mnie najbardziej wigilijna potrawa, chyba mniej brakowałby mi na stole klusek niż ryby. Jako dzieci nie mogliśmy się z bratem ich doczekać i dlatego Mama podawała je zawsze jako ostatnie danie, bo inaczej objedlibyśmy się kluskami i już nic więcej nie zmieścili ;)
OdpowiedzUsuńA ja poznałam ją jak zawitałam na Kaszuby, w domu rodzinnym w Toruniu nie robiliśmy :) Ale odkąd je poznałam na Wigilii muszą być :)
Usuń