Śledzie w oleju
Dobry śledzik nie
jest zły :) śledź zaostrza apetyt. Moje śledziki robię w bardzo prosty,
wręcz tradycyjny sposób.
Potrzebne będą:
- 1/2 kg śledzia solonego
- 3 cebule
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy
- 1/3 litra oleju (oliwy)
- 3 ogórki kiszone
Śledzie wkładam do zimnej wody
i moczę - ja osobiście moczę krótko bo lubię słone :) Po wymoczeniu,
śledzie osączamy na sicie a później na papierowym ręczniku. Cebule i
ogórki kroję w drobną kostkę.
Śledzia
kroję w dzwonka. Układam wszystko w słoiku warstwami, zaczynając od
śledzia, potem ogórki i na końcu cebula z przyprawami. Zalewam olejem.
Lekko dociskam łyżką, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Koniecznie
do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
Wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia P.
i naprawdę dobrze smakują, polecam i pozdrawiam :)
Usuń