Śledzie w occie
Śledzie w moim
domu muszą zawsze być. W kilku wydaniach zawsze robię, ale w oleju i w
occie nie przepuszczę. Jest to dobra potrawa, bo trzeba ją zrobić kilka
dni wcześniej a nie zawracać sobie głowy na ostatnią chwilę.
Potrzebne
do przygotowania są:
- kilka płatów śledziowych
- 2 cebule
- około 1,5 litra wody
- pół szklanki octu
- 3 łyżeczki cukru
- listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren kolorowego pieprzu i gorczycy, sól
Śledzie
moczę w wodzie, jeśli są zbyt słone i kroję na dzwonka. Cebulę kroję w
półplastry, wrzucam do garnka z wodą i chwilę gotuję. Dodaję listek
laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy i sól (tylko wtedy gdy za
mocno wymoczę śledzia :)), cukier, a pod koniec gotowania ocet.
Smakuję czy wszystko jest ok - zalewa powinna być winno-słodka.
Odstawiam do wystygnięcia. Śledzie układać warstwami w słoiku, na
przemian z cebulą z zalewy, zalewam zimną i pozostawiam w lodówce na 2-3
dni. Paluszki lizać - polecam :)
Pyszne śledziki :) Moje także już w słoikach czekają na swoją kolej :) Pozdrawiam Justyś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :) ja również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń