Krupnik z pulpecikami

Zupy w czasie zimowym to nasze ulubione danie. Smaczne, pożywne, z mięsną wkładką dobrze wpływają na wyziębiony organizm rozgrzewając i nasycając. Dzisiaj mam dla Was nową wersję krupniku - z pulpecikami. Serdecznie zapraszam :)


  • 2 marchewki
  • ok 200 g selera
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 300 g mielonego mięsa
  • 4 łyżki kaszy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • 7 szklanek bulionu mięsnego
Warzywa obieramy, kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut na małym ogniu. Do mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, sól, pieprz i formujemy małe pulpeciki. Do zupy wsypujemy kaszę i gotujemy około 5 minut. Następnie pojedynczo wkładamy pulpeciki i gotujemy około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. Lubię krupnik i dodaję zawsze czosnku. Kiedyś muszę wypróbować Twój pomysł na pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, lubię krupnik, ale nigdy nie pomyślałam, żeby wrzucić do niego pulpeciki <3

    Zapraszam do siebie: http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/02/piekne-samobojczynie-lynn-weingarten.html

    OdpowiedzUsuń
  3. krupnik to jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger