Gotowane szparagi z sosem holenderskim

  Szparagi są niesamowicie bogate w witaminy i składniki mineralne, a sezon na nie bardzo krótki, dlatego nie czekajcie :) Łatwe w przygotowaniu, bardzo apetyczne, zdrowe, uważane za silny afrodyzjak, niskokaloryczne, lekkostrawne - można wymieniać i wymieniać :) Ale nie ma co dyskutować, trzeba iść i kupować :)

  • szparagi
Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, związujemy lekko w pęczek. W wyższym garnku  gotujemy wstawiając szparagi pionowo, wlewamy gorącej wody tyle, aby nie zanurzyć główek. Do wody dodajemy po łyżeczce cukru i soli, gotujemy ok 8 minut.

Sos holenderski:
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka winnego octu
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz
Masło roztapiamy. Zagotowujemy wodę, na garnku ustawiamy metalową miskę, wbijamy do niej żółtka i energicznie mieszamy. Dodajemy stopniowo roztopione masło, sok z cytryny, ocet - cały czas mieszając energicznie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi układamy na półmisku i polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger