Śledzie w occie

 Śledzie w moim domu muszą zawsze być. W kilku wydaniach zawsze robię, ale w oleju i w occie nie przepuszczę. Jest to dobra potrawa, bo trzeba ją zrobić kilka dni wcześniej a nie zawracać sobie głowy na ostatnią chwilę. 



Potrzebne do przygotowania są:
  • kilka płatów śledziowych
  • 2 cebule
  • około 1,5 litra wody
  • pół szklanki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren kolorowego pieprzu i gorczycy, sól
Śledzie moczę w wodzie, jeśli są zbyt słone i kroję na dzwonka. Cebulę kroję w półplastry, wrzucam do garnka z wodą i chwilę gotuję. Dodaję listek laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy i sól (tylko wtedy gdy za  mocno wymoczę śledzia :)), cukier, a pod koniec gotowania ocet. Smakuję czy wszystko jest ok - zalewa powinna być winno-słodka. Odstawiam do wystygnięcia. Śledzie układać warstwami w słoiku, na przemian z cebulą z zalewy, zalewam zimną i pozostawiam w lodówce na 2-3 dni. Paluszki lizać - polecam :)

2 komentarze:

  1. Pyszne śledziki :) Moje także już w słoikach czekają na swoją kolej :) Pozdrawiam Justyś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Beatko :) ja również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger