Keto-magiczna przygoda: Niskowęglowodanowe naleśniki z mascarpone i truskawkami

Czy kiedykolwiek marzyłaś o tym, by zacząć dzień od posiłku, który nie tylko zachwyci Twoje podniebienie, ale również wpasuje się w zasady diety ketogenicznej? Jeśli tak, to przygotuj się na kulinarną rewolucję! Dziś zabiorę Cię w świat lekkich, puszystych naleśników, których sekret tkwi w idealnym połączeniu kremu mascarpone i soczystych truskawek – całkowicie nieskowęglowodanowej wersji, która pozwala cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. To propozycja dla koneserów zdrowego życia, którzy pragną delektować się chwilą bez kompromisów!

Ciasto:

  • 2 duże jaja

  • 100 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego (najlepiej niesłodzonego)

  • 2 łyżki mąki kokosowej (możesz zastąpić mąką migdałową, jeśli wolisz delikatniejszą konsystencję)

  • 1 łyżka erytrytolu (lub innego keto słodzika)

  • Szczypta soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli to możliwe)

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem mascarpone:

  • 200 g serka mascarpone

  • 2-3 łyżki erytrytolu

  • Kilka kropel soku z cytryny

  • Opcjonalnie: odrobina ekstraktu waniliowego dla pogłębienia smaku

Dodatkowo:

  • Świeże truskawki, umyte i pokrojone na plasterki

  • Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania
  1. Przygotowanie ciasta na naleśniki: W misce rozbij jaja, dodaj mleko migdałowe oraz erytrytol i delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę kokosową, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej, lekko płynnej konsystencji – ciasto powinno być gładkie i pozbawione grudek. Jeśli masz chwilę, pozwól mu odpocząć przez kilka minut, aby mąka dobrze wchłonęła płyny.

  2. Smażenie naleśników: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodając odrobinę oleju kokosowego lub masła klarowanego. Wylewaj niewielkie porcje ciasta, formując cienkie naleśniki. Smaż przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż naleśniki ładnie się zarumienią. Staraj się nie przeładowywać patelni – każdemu naleśnikowi daj przestrzeń do perfekcyjnego usmażenia.

  3. Przygotowanie kremu mascarpone: W osobnej miseczce wymieszaj serek mascarpone z erytrytolem, sokiem z cytryny oraz opcjonalnie kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego. Mieszaj energicznie, aż krem uzyska gładką, aksamitną konsystencję. Krem ten stanie się idealnym dopełnieniem naleśników, nadając im niezwykłą świeżość i delikatny, kremowy smak.

  4. Montaż naleśników: Gotowe naleśniki ułóż na talerzu i posmaruj obficie kremem mascarpone. Na wierzchu dodaj pokrojone truskawki. Każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaków – lekkość naleśnika, kremowa głębia mascarpone i soczystość truskawek, które idealnie dopełniają całość.

Wyobraź sobie poranek, w którym każdy kęs przenosi Cię do krainy, gdzie zdrowie łączy się z pasją do dobrego smaku. Te nieskowęglowodanowe naleśniki z kremem mascarpone i świeżymi truskawkami to nie tylko przepis, to manifest świadomego odżywiania, który udowadnia, że dieta ketogeniczna może być równie ekscytująca, co pyszna. Spróbuj, poczuj różnicę i pozwól sobie na małe, kulinarne szaleństwo – bo życie jest zbyt krótkie, by rezygnować z przyjemności podczas każdego posiłku. Smacznego i do zobaczenia przy kolejnym przepisie, który odkryje przed Tobą kolejne kulinarne tajemnice!

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek