Puszysty omlet – niebiańska eksplozja smaku: Kremowe przyjemności z borówkami

Czy zdarzyło Ci się marzyć o śniadaniu, które zaskoczy nie tylko Twoje podniebienie, ale i zasady diety keto? Dziś zabiorę Cię w kulinarną podróż, podczas której odkryjesz, jak w kilku prostych krokach stworzyć prawdziwie magiczny posiłek – puszysty omlet z kremem i świeżymi borówkami, w wersji całkowicie nieskowęglowodanowej. To przepis dla tych, którzy cenią sobie nie tylko zdrowie, ale także smak i estetykę podania. Przygotuj się na eksplozję kremowego luksusu i owocowej świeżości, która rozświetli każdy poranek!

Składniki

Na omlet:

  • 3 duże jajka

  • 2 łyżki śmietanki kremówki 36% (dla delikatnej, puszystej struktury)

  • Szczypta soli morskiej

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bez dodatku skrobi)

  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Na krem:

  • 100 ml śmietany kremówki 36%

  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego

  • Opcjonalnie: naturalny słodzik (np. kilka kropel ekstraktu z erytrytolu)

  • Skórka z cytryny dla podkreślenia smaku

Do dekoracji:

  • Garść świeżych borówek

Przygotowanie
  1. Mieszanka marzeń: Wbij jajka do miski, dodaj śmietankę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Energicznie ubij trzepaczką, aż uzyskasz gładką, lekko pienistą masę – dzięki temu omlet zyska swoją efektowną, puszystą strukturę.

  2. Smażenie z pasją: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj masło klarowane i poczekaj, aż się lekko rozpuści. Wlej przygotowaną masę jajeczną, smaż na wolnym ogniu, aby omlet ładnie wyrosnął i utrzymał swoją puszystość. Gdy spód omletu zacznie nabierać złotego koloru, delikatnie przełóż go na talerz.

  3. Kremowa ekstaza: W międzyczasie przygotuj krem – w niewielkiej miseczce ubij śmietankę kremówkę ze szczyptą wanilii, dodaj naturalny słodzik i skórkę z cytryny, aby nadać lekko cytrusowy akcent. Konsystencja kremu powinna być delikatna, ale wystarczająco gęsta, aby zgrabnie okryć omlet.

  4. Finisz z owocowym akcentem: Na wierzch puszystego omletu wyłóż krem równomiernie, a następnie udekoruj całość świeżymi borówkami. Ich lekka kwaskowatość idealnie przełamie słodycz kremu, tworząc wyrafinowaną kompozycję smakową.

Ten wyjątkowy omlet to nie tylko śniadanie – to celebracja zdrowia i smaku, które przypomina, że dieta keto nie musi być nudna ani pozbawiona pysznych doznania kulinarnych. Każdy kęs to subtelne połączenie delikatności jaj, kremowej rozkoszy i świeżości borówek, które rozpływają się w ustach. Zapraszam Cię do eksperymentowania i czerpania radości z gotowania, bo kulinarne marzenia są na wyciągnięcie ręki. Smacznego i miłego dnia pełnego inspiracji!

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek