Wiosenna sałatka ze szparagami
Ta sałatka to prawdziwa uczta dla zmysłów. Czerwona, żółta i zielona papryka tworzą harmonijną paletę barw, a ich chrupiąca konsystencja dodaje świeżości. Szparagi wprowadzają nutę wyrafinowanego smaku. Sałata, lekka i orzeźwiająca, stanowi doskonałe tło dla reszty składników. Mozzarella, w swojej kremowej konsystencji, łączy wszystkie smaki w jedną całość. A prażony słonecznik? To ukryta gwiazda tej sałatki – dodaje chrupkości i wyrazistego smaku. Nie zapomnij o sosie! Połączenie oliwy z oliwek i octu balsamicznego nadaje sałatce wyjątkowego charakteru. To jak niewidzialny akcent, który unosi całą kompozycję na wyższy poziom.
Gotowa do podania na stole, ta sałatka jest nie tylko pyszna, ale także piękna. Idealna na letnie spotkania, pikniki lub jako lekki posiłek w ciągu dnia.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 200 g szparagów (użyj tylko miękkich części)
- 100 g sałaty (np. lodowej, rukoli lub mieszanki sałat)
- 150 g mozzarelli (kulki lub pokrojone w kostkę)
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- kilka truskawek
- Sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Papryki pokrój czerwoną, żółtą i zieloną paprykę w paski. Szparagi pokrój lub połam na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle klarowanym około 3-4 minuty, następnie ostudź. Opłucz truskawki, odetnij szypułki, osusz. Opłucz sałatę i porwij na kawałki, a mozzarellę pokrój na kawałki. Na spód talerza wyłóż sałatę, następnie papryki, szparagi, truskawki i mozzarellę. Posyp prażonym słonecznik.
W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Polej sałatkę sosem. Gotowe! Ta surowa sałatka jest pełna świeżości i kolorów. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)