Drobiowy gulasz z makaronem z cukinii
Drobiowy gulasz to klasyczne polskie danie, które jest doskonałym źródłem białka i warzyw. W tym przepisie proponuję przygotować go z makaronem z cukinii. Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego makaronu pszennego, ponieważ jest niskokaloryczny i bezglutenowy.
Składniki:
- 500
g piersi z kurczaka
- 1
cebula
- 2
ząbki czosnku
- 1
cukinia
- 1
papryka czerwona
- 1
łyżka oleju
- 1
łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2
łyżeczki ostrej papryki
- 1/2
łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2
łyżeczki majeranku
- 1/2
łyżeczki soli
- 1/4
łyżeczki pieprzu
- 2 mniejsze cukinie
Przygotowanie:
- Piersi
z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i
pokroić w kostkę. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez około 5 minut.
- Przygotować makaron z cukinii. Cukinię umyć, pozostawić ze skórką i potraktować temperówką do warzyw lub spiralną krajalnicą. Jeśli ich nie posiadasz możesz cukinię pokroić dowolnie.
- Dodać słodką i ostrą paprykę, paprykę wędzoną, majeranek, sól, pieprz i makaron z cukinii. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, aż mięso i makaron będą miękkie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)