Domowe wino pomarańczowe

Co roku w okresie zimowym robię wino pomarańczowe. To jedno z najsmaczniejszy win, które podbiło już wiele serc. Polecam Wam, bo przygotowanie nie jest trudne - choć może takie się wydaje, trzeba natomiast zaopatrzyć się w kilka produktów. Przepis, który dziś Wam podaję jest na butlę 15 l. Wino, które wychodzi z przepisu jest półsłodkie lub słodkie - zależy od słodkości pomarańczy. Musimy uzbroić się w cierpliwość, bo na efekt trzeba poczekać trzy miesiące - ale warto, uwierzcie :)


Potrzebujemy:
  • butlę do wina 15 l z korkiem, rurką
  • wężyk
  • opakowanie drożdży winiarskich do białego wina
  • opakowanie pożywki
  • 5 kg pomarańczy
  • 5 l wody
  • 2 kg cukru 

Dzień 1
Pomarańcze szorujemy, kroimy na pół i wyciskamy z nich sok, który przelewamy do butli. Wodę z 2 kg cukru podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru - cały czas mieszamy. Woda z cukrem musi być ciepła, nie może być za gorąca. Wodą z rozpuszczonym cukrem wlewamy do butli. Zakładamy korek z rurką. 


Dzień 2
Do garnuszka wlewamy około 1/2 szklanki wody i dodajemy drożdże winiarskie. Podgrzewamy i mieszamy, aby się połączyły. Nie zagotowujemy, studzimy i zimne dodajemy do butli, zakładamy korek z wężykiem. Pozostawiamy na trzy dni.


Dzień 5
Pożywkę rozpuszczamy w odrobinie wody, dodajemy do butki, zamykamy korkiem z rurką i pozostawiamy na 12 tygodni. 


Po 12 tygodniach
Za pomocą wężyka ściągamy wino i przelewamy do butelek. 

Komentarze

  1. Moja wyobraźnia w związku z tym winem została mocno pobudzona :D Przy najbliższej okazji, jak tylko będę mogła już pić trunki, lecę w te pędy po wór pomarańczy i robię to cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdybym tylko miała dość miejsca by trzymać taki butel... Niestety, zero szans, ale kusi i prostotą i nowością. Fascynujący pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś byłam fanką domowych win i nalewek.
    Od dawna nie robiłam sama nic z tych trunków.
    Lubię zapach pomarańczy.
    Ciekawy pomysł na rozgrzewające winko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam to brzmi tak wybornie. Chętnie zrobię Twój przepis. Ja to nalewki robię z aronii, ale chętnie zrobię coś innego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj pomarańczowe wino to brzmi cudownie! I masz go aż 15 litrów? To może przejazdem po prostu wpadnę. Ha ha!

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie! W końcu coś dla mojego męża znalazłam :D Pokaże mu ten przepis, będziemy mieć winkoooo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Juz sobie wyobrażam jak to wino moze pachnieć, pewnie smakuje wybornie podgrzane. Sama raczej nie zrobię ale podam przepis znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  8. Justynko już dałam przepis mojemu ślubnemu :) będzie jutro dział :) uwielbiam Cię za te nalewki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pomarańczy nie robiłam jeszcze. Chętnie zrobię, a jeszcze chętniej spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten przepis wygląda ciekawie. Chętnie go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek