Kaszotto z warzywami
Kaszotto z warzywami to pomysł na zdrowy, smaczny, bezmięsny i prosty obiad. Jeśli chodzi o to danie to ile głów, tyle pomysłów. Daje ono możliwość doboru składników według upodobania. Ja tym razem nie eksperymentowałam, ale posłużyłam się przepisem z gazetki Moje Smaki Życia. Smakowało - więc polecam :)
- papryka czerwona
- biała część pora
- 2 pomidory
- cukinia
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g białej kaszy gryczanej
- puszka białej fasoli
- olej rzepakowy
- sól. pieprz
- natka pietruszki
Cebulę i czosnek siekamy, pozostałe składniki kroimy, a fasolę odsączamy i opłukujemy na sicie. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Podsmażamy, dodajemy pora, paprykę i cukinię. Smażymy przez chwilę i wsypujemy kaszę - dokładnie mieszając podsmażamy przez około 2 minuty. Następnie wlewamy 3,5 szklanki wody. Gotujemy tak długo, aż kasza wchłonie wodę. Na koniec dodajemy pomidory i fasolę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dokładnie mieszamy i jeszcze podgrzewamy. Danie posypujemy natką pietruszki i gotowe :)
Próbowałam robić, bo kasze jemy, ale kaszotto jakoś nam nie idzie, mama tylko krzyczy, żeby jej "kszaora" nie dawać, więc się powstrzymuję.
OdpowiedzUsuńDla mnie danie idealne, bo ja lubię takie składniki.
OdpowiedzUsuńMięsa staram się jeść coraz mniej.
Wszystkie produkty smaczne i zdrowe.
Ja bym dodała odrobine świeżego chili, bo jeszcze trochę i dodam je do herbaty.
Uwielbiam.
Świetny przepis !
Pozdrawiam.
Irena-Hooltaye w podróży
Wygląda super i lubię takie dania pełne dobroci.
OdpowiedzUsuńTylko będę szczera - nie znoszę nazwy kaszotto...Jestem językoznawcą i ten twór z włoskiego mnie bardzo razi...
Kasza z warzywami to pyszne i zdrowe danie, zarówno na obiad, jak i na kolację
OdpowiedzUsuńDanie bardzo zrównoważone i pomagające przede wszystkim zwalczać stres. Warto zjeść taką miskę przynajmniej raz w tygodniu.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł i połączenie składników. Ja bym dodatkowo dodała chili i to solidną łyżkę, ale to już kwestia przyzwyczajenia do pikantnych potraw
OdpowiedzUsuńNajlepszą oceną tego dania będzie fakt, ze dziś będę go robiła na obiad. Dzięki za inspirację 😊
OdpowiedzUsuńKaszotto bardzo lubię i właśnie przypomniałaś mi tym wpisem, że dawno nie robiłam. U mnie przeważnie z kurczakiem, ale ta wersja brzmi równie pysznie
OdpowiedzUsuńFaktycznie kaszotto to prawdziwa wariacja na wiele smakow,nie robiłam jeszcze z biala fasola wiec chętnie wypróbuję taką wersję. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszotto, mogłabym jeść co drugi dzień :D Nie robiłam z fasolą, ale papryki nie żałuję :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda niczym z wykwintniej restauracji. Uwielbiam kaszę w potrawach :)
OdpowiedzUsuń