Węgierskie placki drożdżowe z warzywnym gulaszem

Ile głów, tyle pomysłów na warzywny gulasz :) Można z nim eksperymentować do woli, a do tego w bardzo prosty i szybki sposób przygotować pyszny obiad lub rodzinną kolację na ciepło. Zapraszam Was dziś na mój, który najchętniej zjadamy z drożdżowymi, węgierskimi plackami. 


Węgierskie placki drożdżowe:
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 20 g drożdży
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 420 g mąki
  • cukier
  • sól
  • olej
Ostudzone ziemniaki dokładnie rozgniatamy widelcem. W letnim mleku z łyżeczką cukru rozcieramy drożdże. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy cienkie placki, które smażymy z obu stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.

Gulasz warzywny:
  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka żółta 
  • papryka zielona
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki
Pieczarki kroimy w cząstki, cukinię w kostkę, papryki w paski, cebulę i czosnek siekamy. Na łyżce oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki, podsmażamy kilka minut i dodajemy cukinię oraz papryki. Smażymy kilka minut. Koncentrat mieszamy z wodą, zalewamy warzywa i gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Mieszamy mąkę ze śmietaną, hartujemy gorącym gulaszem i wlewamy do garnka, zagotowujemy, posypujemy natką.

Komentarze

  1. A to ciekawe, nigdy czegoś takiego nie próbowałam. Placki ziemniaczane z gulaszem robię często i to na ostro, u nas nazywa się to po węgiersku, ciekawe jak smakują te twoje :) Spróbuję na pewno, bo często zostaje mi odrobina ziemniaków. Warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny zestaw. Lubię takie dania, kiedy możemy wykorzystać np. właśnie dwa ziemniaki z wczorajszego obiadu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jesienne chłody najlepszy jest gulasz a Ty jeszcze proponujesz pyszne placki do tego,juz wyobrażam sobie tę ucztę smakową. Mniam ,przepis jak najbardziej zapisany, lubię takie kombinacje smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis i faktycznie z gulaszem można eksperymentowac. U nas ostatnio też był wymyślny z czerwona fasola i ogórkiem kiszonym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny zestaw! Bardzo bym była szczęśliwa, delektując się gulaszem i tymi plackami. Mniammmmmm

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś jadłam w Budapeszcie gulasz i się zakochałam.
    Bardzo jestem ciekawa Twojego pomysłu.
    Bardzo ciekawe składniki i do tego placuszki.
    Też zapisuję , bo przepis znakomity.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis zapowiada się na fajny. Pleacki wyglądają na smaczne. Mój syn pewnie chętnie by zjadł. A i gulasz. Świetny pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  8. Poproszę o całiem sporą porcyjkę w dobrym towarzystwie na dokłądkę! Ogrzałby mnie doszczętnie bo tego teraz potrzebuję. Jedzenie czasem potrafi pomóc :-) W wielu kwestiach. Twoje danie aż się prosi by zapisać przepis i odtworzyć!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to musi być pyszne. Jestem ostatnio na etapie pieczenia lub smażenia wszelkiego typu placków, więc chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapowiada się bardzo smaczna uczta. Danie wygląda wspaniale i z pewnością też tak smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne danie, bardzo mi się podobają te placki i cały zestaw ogólnie pyszota :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam langosze. Jak tylko sobie o nich przypomnę, to jemy co kilka dni. Nawet bez żadnych dodatków są pyszne ale z gulaszem to już poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Raczej robimy duże placki ziemniaczane do gulaszu po węgiersku. A to mnie zaskoczyłaś. Koniecznie do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nowość dla mnie i to taka, po którą wyciągnę rękę...
    Z ogromną przyjemnością skorzystam z przepisu, bo już same składniki wróżą ucztę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek