Witajcie Kochani, dzisiaj w domu obchodzimy, nieco spóźniony - Dzień Chłopaka. Taki to los rodziny, w której mąż i ojciec jest kierowcą TIRA. Staramy się jednak z tego powodu nie rezygnować z żadnej okazji do świętowania, a wręcz przeciwnie - celebrować wszystkie święta, choć czasami z opóźnieniem. Świętujemy dziś przesmacznym sernikiem Oreo ze strony Moje wypieki. Polecam go jest wyśmienity. 


Spód:

  • 150 g ciasteczek Oreo
  • 45 g masła

Ciasteczka rozłożyć i zeskrobać nadzienie. Masło rozpuścić w rondelku. Ciastka połamać włożyć do malaksera, dodać stopione masło i zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. wysypać ciasteczka z masłem, równomiernie rozłożyć, przycisnąć za pomocą szklanki, wstawić do lodówki na pół godziny.


Masa serowa:

  • 800 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 250 ml kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wkładamy do misy i zmiksować tylko do połączenia składników. Wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy, ciasteczka Oreo (ok.150 g) łamiemy na pół, wciskamy w masę i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym, uchylonym piekarniku do ostudzenia. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce 12 godzin.

Krem:
  • 250 ml kremówki
  • łyżki mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
Serek łączymy ze śmietanką - ubijamy, gdy krem zrobi się sztywny dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Kremem smarujemy wierzch sernika, resztą ozdabiamy za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy ciasteczkami. Schładzamy. Smacznego :)


Komentarze

  1. Jestem zadeklarowanym sernikożercą :)) to moje ukochane ciasta . Twój sernik wygląda przepysznie, aż ręka się wyciąga, żeby skubnąć kawałeczek :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik lubię, oreo... hm... mam z nimi problem, bo długo ich nie jadłam, ale oczywiście oglądałam reklamy, wydawały mi się tak dobre, że kiedy w końcu spróbowałam, byłam mocno zawiedziona - i nadal jestem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczny! Uwielbiam serniki, a sernik z oreo miałam upiec od dawna. ..Twoja kreacja tego sernika zdecydowanie mnie urzekła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cosik mi się zdaje ,że ten Twój boski serniczek wyląduje na moim stole w najbliższy weekend. A swoją drogą na świętowanie nigdy nie jest za późno. Pozdrawiam serdecznie 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Serniki to nasze ulubione ciasta, chociaż z oreo jeszcze nie robiliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym bez wahania nawet z 3 kawałki poważnie mówię Uwielbiam takie rzeczy. Nie zdarzają mi się często, ale jak już są to daje upust swoim ach i och! Jak można takiego słodycze nie lubieć? Relacyjne mniam a przepis zapisują

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachęciłaś mnie tym przepisem do eksperymentów kuchni. Przepis zapisuje, tak jak i blog

    OdpowiedzUsuń
  8. Justynko, co za piękny serniczek <3
    Zawsze najpierw zjadam oczami z talerza... i jestem przekonana, że smakuje bosko.
    Uwielbiam serniki w każdym wydaniu od zawsze.
    Jadłabym z ochotą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek