Gulasz ze schabu z kaszą orkiszową i sałatką wielowarzywną

Schab to jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs w kuchni polskiej. Gulasz ze schabu to bardzo pyszna i sycąca propozycja na obiad. Łatwy w wykonaniu, jest alternatywą dla tradycyjnych kotletów lub pieczonego. Zapraszam na mój dzisiejszy gulasz ze schabu w towarzystwie orkiszowej kaszy i marynowanej sałatki warzywnej.

 

  • 360 g schabu w plastrach
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 2 woreczki kaszy orkiszowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • natka pietruszki
Siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na oleju. Schab kroimy w paski i solimy. Dodajemy schab do cebuli z czosnkiem i podsmażamy aż się zarumieni. Wlewamy koncentrat rozprowadzony w wodzie i wsypujemy oregano mieszamy i dusimy przez godzinę pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojona paprykę, doprawiamy do smaku i dusimy 30 minut. Kaszę gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Gulasz podajemy posypany natką z kaszą i marynowaną sałatką wielowarzywną. 

Komentarze

  1. Ja też staram się schab wykorzystywać na inne sposoby bo to dobre mięso, ale poza kotletami i pieczeniem trochę niedocenione. Kaszy orkiszowej nie jadłam jeszcze, ale kasze jadam 3 razy w tygodniu więc nic straconego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie obiadowe, lubię ostre dania i jeszcze bym tam świeże chili wpakowała.
    Samego mięsa schabowego nie lubię , dla mnie zbyt suche, ale taka ze mnie kucharka.
    Sałatka warzywna i kasza doskonałym uzupełnieniem.
    Wygląda to smakowicie.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakis czas temu zrobilam ze schabu zrazy. Zjedlismy ale to niestety nie to mieso ktore nadaje się na zrazy.
    Jest zdecydowanie za suche i nie ma tej soczystosci co np. karkówka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można powiedzieć, że to obiad idealny na listopad. Sycący i energetyczny. Wpraszam się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste treściwe kropka A przede wszystkim bardzo dużo zdrowia na tym talerzu leży. Zapiszę przepis na to mięso. O mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Choć czerwone mięso jadam rzadko, to z chęcią skusiłabym się na ten wspaniały talerz pełen smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam, że w takiej wersji schabu jeszcze nie robiłam. Najczęściej jest to panierowany kotlet, za którym wszyscy domownicy przepadają ;-) Kto wie, może następnym razem przygotuję właśnie taki gulasz?

    OdpowiedzUsuń
  8. W sumie schab robię w sosach, ale jako bitki. Chętnie przygotuję w gulaszu. Dałaś mi pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym z miła chęcią , ostatnio sporo u nas wycieczek pieszych po okolicy a wiadomo jak jest w listopadzie raczej deszczowo niż słonecznie i jakby po takiej eskapadzie na stół wjechał taki obiad ech...muszę go zwyczajnie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę przyznać że lubię schabowe gotowane. Ostatnio jednak często rezygnuje z mięsa wieprzowego.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Popularne posty z tego bloga

Syrop z Lilaka

Cukinia z warzywami z patelni