Gulasz ze schabu z kaszą orkiszową i sałatką wielowarzywną

Schab to jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs w kuchni polskiej. Gulasz ze schabu to bardzo pyszna i sycąca propozycja na obiad. Łatwy w wykonaniu, jest alternatywą dla tradycyjnych kotletów lub pieczonego. Zapraszam na mój dzisiejszy gulasz ze schabu w towarzystwie orkiszowej kaszy i marynowanej sałatki warzywnej.

 

  • 360 g schabu w plastrach
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 2 woreczki kaszy orkiszowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • natka pietruszki
Siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na oleju. Schab kroimy w paski i solimy. Dodajemy schab do cebuli z czosnkiem i podsmażamy aż się zarumieni. Wlewamy koncentrat rozprowadzony w wodzie i wsypujemy oregano mieszamy i dusimy przez godzinę pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojona paprykę, doprawiamy do smaku i dusimy 30 minut. Kaszę gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Gulasz podajemy posypany natką z kaszą i marynowaną sałatką wielowarzywną. 

Komentarze

  1. Ja też staram się schab wykorzystywać na inne sposoby bo to dobre mięso, ale poza kotletami i pieczeniem trochę niedocenione. Kaszy orkiszowej nie jadłam jeszcze, ale kasze jadam 3 razy w tygodniu więc nic straconego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie obiadowe, lubię ostre dania i jeszcze bym tam świeże chili wpakowała.
    Samego mięsa schabowego nie lubię , dla mnie zbyt suche, ale taka ze mnie kucharka.
    Sałatka warzywna i kasza doskonałym uzupełnieniem.
    Wygląda to smakowicie.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakis czas temu zrobilam ze schabu zrazy. Zjedlismy ale to niestety nie to mieso ktore nadaje się na zrazy.
    Jest zdecydowanie za suche i nie ma tej soczystosci co np. karkówka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można powiedzieć, że to obiad idealny na listopad. Sycący i energetyczny. Wpraszam się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste treściwe kropka A przede wszystkim bardzo dużo zdrowia na tym talerzu leży. Zapiszę przepis na to mięso. O mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Choć czerwone mięso jadam rzadko, to z chęcią skusiłabym się na ten wspaniały talerz pełen smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam, że w takiej wersji schabu jeszcze nie robiłam. Najczęściej jest to panierowany kotlet, za którym wszyscy domownicy przepadają ;-) Kto wie, może następnym razem przygotuję właśnie taki gulasz?

    OdpowiedzUsuń
  8. W sumie schab robię w sosach, ale jako bitki. Chętnie przygotuję w gulaszu. Dałaś mi pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym z miła chęcią , ostatnio sporo u nas wycieczek pieszych po okolicy a wiadomo jak jest w listopadzie raczej deszczowo niż słonecznie i jakby po takiej eskapadzie na stół wjechał taki obiad ech...muszę go zwyczajnie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę przyznać że lubię schabowe gotowane. Ostatnio jednak często rezygnuje z mięsa wieprzowego.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna propozycja na obiad.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek