Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Na wielka ochotę, do popołudniowej kawy lub herbaty, w zwykły dzień pracy, gdzie masz sporo zajęć, albo zapowiedzieli się goście i masz mało czasu na przygotowanie polecam pyszne ciasto biszkoptowe z jabłkami. Bardzo proste w wykonaniu, mało składników, minimum pracy. Szybko i bardzo smacznie.
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
Jajka ubić na jasną puszystą masę dodając partiami cukier puder. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wsypać do jajecznej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy - dno wyłożyć papierem do pieczenia Jabłka obrać i poukładać na wierzchu ciasta lekko wciskając. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Posypać Cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem (1 łyżka cukru pudru + jedna łyżeczka cynamonu).
Jakie pyszne ciacho! Niemal czuję ten zapach. Biszkopt i jabłka to wspaniałe połączenie.
OdpowiedzUsuńTe twoje przepisy są wprost fascynujące łatwością bo wyglądu takiego nie uzyskam, ale dobrze jest mieć miejsce, z którego można brać przepisy nie wymagające hurtowych ilości składników z wszystkich zakamarków wszechświata.
OdpowiedzUsuńWarto ten przepis zapisać, ciacho wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, cynamon mi pachnie.
OdpowiedzUsuńProste w wykonaniu.
Może spróbuję?
Bo wygląda wspaniale, przyjdą goście i ciasto gotowe.
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Justynko dziis to bym mogła takie nawet dwa zjeść :) mam ogromną ochotę na ciasto i to chyba kazde :) Twoje wygląda nardzo apetycznie i prsepis sobie zapisuję :)
OdpowiedzUsuńJustyna, nawet nie wiesz, jak je lubię! Babcia mi takie piekła, kiedy chciała szybko przygtować jakiś deser. Jest takie mięciutkie i puszyste. I te delikatne jabłka w środku. Kocham!
OdpowiedzUsuńLubię piec ciasta, bo wtedy po pierwsze się relaksuje i oczywiście wiem co jem a mój mąż do tego jest w siódmym niebie. Do świąt juz niedaleko ale przepisów na ciasta z jabłkami nigdy za wiele.
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno i smak jest boski ☺️
OdpowiedzUsuńTakie proste ale jakże pyszne ciasto. Do popołudniowej kawy idealne :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne czasami udaje mi się zrobić nawet dwa razy dziennie. Jest proste jak drut składniki ma się w głowie i można je zrobić dosłownie z każdym owocem. Jedyną wadą jest to że znika błyskawicznie!
OdpowiedzUsuńTakie proste klasyczne przepisy zawsze są najlepsze. Bardzo mi się podoba taka propozycja na nadchodzący weekend
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda tak prosto a zarazem pięknie :D Wiem, że się zachwycam nad wyglądem ciasta, ale przypomina mi takie, które moja mama piekła :D
OdpowiedzUsuń