Strucla makowa - krucho-drożdżowa
Całe życie bałam się zrobić makową struclę. W domu rodzinnym robiła ją zawsze babcia i kiedy jako dziecko jej asystowałam, wbiłam sobie do głowy, że to bardzo trudne zadanie :) W tym roku postanowiłam zaryzykować. Posłużyłam się przepisem z Skutecznie.Tv. Było prosto, szybko i przyjemnie. Tak się rozochociłam, że za chwilę piekę następną. Polecam Wam - warto zaryzykować :)
Masa makowa:
- 150 g maku
- 500 ml mleka
Mleko zagotowujemy, zmniejszamy gaz i wsypujemy mak. Gotujemy często mieszając przez 20 minut. Po tym czasie zostawiamy mak w gorącym mleku przez 10 minut. Następnie odcedzamy z mleka. Ostudzony i odsączony mak mielimy trzykrotnie.
- 60 g orzechów
- 60 g rodzynek
- 30 g suszonych moreli
- 30 g skórki pomarańczowej
Bakalie drobno posiekać.
- 60 g masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1/3 szklanki cukru
Masło przekładamy do garnka i roztapiamy. Następnie dodajemy miód i cukier – dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia. Wsypujemy bakalie i mieszamy tak, aby dokładnie połączyły się z masłem i miodem. Dodajemy przemielony mak i kolejny raz dokładnie mieszamy. Smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie najlepiej przygotować ciasto.
Ciasto:
- 25 g drożdży
- 1 łyżka gęstej śmietany 12%
- 250 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w małe kawałki zimne masło i kroimy nożem jak na kruche ciasto. Dodajemy resztę składników i zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy je aby odpoczęło i wracamy do masy makowej.
- 1 jajko (oddzielamy białko od żółtka)
- 1 łyżka cukru
- 1 kieliszek likieru Amaretto
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 10 g świeżych drożdży
Żółtko ucieramy z łyżką cukru, a białko ubijamy na sztywną pianę.
Do masy makowej dodajemy Likier, żółtko, mąki i potarte na drobnych oczkach tarki drożdże. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białka, mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką, na grubość około 3-5 mm tak, aby krótsza krawędź prostokąta była równa długości keksówki. Na środek wykładamy masę makową i rozsmarowujemy ją równo pozostawiając około 3 cm odstęp od brzegów ciasta.
Zwijamy ciasto na roladę, delikatnie, ciasta nie dociskamy. Nadajemy strucli kształt dłońmi, jeśli trzeba dociskamy delikatnie, tak aby na długość zmieściła się w keksówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy tak, aby łączeniem ciasta do dołu. Wierzch strucli smarujemy mlekiem. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na drugą półkę od dołu, grzanie góra-dół, włączamy na 180 stopni i od momentu nagrzania pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy struclę na 5 minut w zamkniętym piekarniku. Wyjmujemy, studzimy i ozdabiamy dowolnie.
Też nigdy nie podjęłam się wypiekania strucli, jakoś mnie te wszystkie procedury makowo-ciaściane odstraszały :)
OdpowiedzUsuńTwoja prezentuje się pięknie :)
Okazuje się, ze strach ma wielkie oczy :) tak naprawdę ani nie zajmuje to wiele czasu, ani nie jest trudne :)
UsuńNigdy nie robiłam i tez się boję zrobić takie cudo.
OdpowiedzUsuńMama robiła.
Nie piekę i nie podejmuje się...ale ja Ty mówisz, że dałaś radę, to kto wie.
Nie ma rzeczy niemożliwych, a ciasta z makiem uwielbiam.
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Nie jest, żałuje, że tak długo zwlekałam :)
UsuńPrzepis jak u ciebie rzadko dość długi, może nie skomplikowany, ale bajeczny. też mam stracha przez struclami, raz czy dwa usiłowałam robić na cieście francuskim i o ile zjeść się dało, to wyglądało koszmarnie. Ponieważ jednak oswoiłam nieco ciasto drożdżowe, to spróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) tu jest krucho-drożdżowe - wiec dasz radę :) rzeczywiście jeden z niewielu długich przepisów na blogu :D
UsuńBardzo mi sie podoba to ciasto i skardnę tWój przepis, jak tylko będę robić strucle. Całość wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńWszystkiego zdrowego i szczęśliwego w 2021!
Dziękuje bardzo :) Tobie niech też się szczęści :)
UsuńMuszę spróbować upiec cos takiego dla dzieci
OdpowiedzUsuńKoniecznie - polecam :)
UsuńSkuszę się ją zrobić, wygląda bardzo smacznie. Ogólnie jestem miłośniczką wszelakich makowców.
OdpowiedzUsuńMakowce są wyjątkowe :) spróbuj, nie pożałujesz :)
UsuńMiałam ochotę zrobić cosik takiego przed świętami, niestety w UK ciężko o dobry mak a jakoś nie jestem przekonana do masy makowej z puszki. Fajnie popatrzeć może za rok ale już w Polsce.
OdpowiedzUsuńTeż staram się nie korzystać z gotowej masy, jeśli jednak mam pod ręką dodaję do niej masło, miód, bakalie, żółtko i ubite białko.
UsuńWyszła Ci piekna i z pewnością smaczna. U mnie w domu bardzo lubimy wypieki z makiem, więc często takie robie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) też często robię makowe, ale struclę pierwszy raz i nie ostatni :)
UsuńJak pięknie wyszła. Ja makowców nie lubię, ale moja Mamusia uwielbia.
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię makowiec więc spróbuję go zrobić wg tego przepisu
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń