Szynka w galarecie
Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się tradycyjne potrawy, a jednym z klasyków jest szynka w galarecie. To smaczna i elegancka przekąska, która doskonale komponuje się z chrzanem, jajkami i warzywami.
- 150 g szynki
- 4 ogórki konserwowe
- 4 jajka
- 1 marchewka
- 800 ml bulionu wołowego lub drobiowego
- 30 g żelatyny
- chrzan do posmarowania szynki
Żelatynę rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wlej ją do zagotowanego bulionu. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Pamiętaj, by nie gotować bulionu z dodaną żelatyną. Jajka ugotuj na twardo, a marchewkę do miękkości. Następnie pokrój warzywo w słupki, tak samo zrób z ogórkiem. Jajka pokrój na ćwiartki.
Szynkę posmaruj chrzanem. Ułóż na niej marchewkę, ogórka i jajka. Zawiń rulony i przełóż na półmisek. Całość zalej bulionem z żelatyną. Wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia.
Twoja szynka w galarecie na Wielkanoc jest już gotowa! Podawaj ją z chrzanem i świeżym chlebem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)