Babka makowa
Sobota, piękna pogoda, więc witam się dziś z Wami kawałeczkiem bardzo smacznej babeczki. Tak mi się zachciało ucieranej babeczki i to właśnie z makiem. Bardzo prosta w wykonaniu, bardzo smaczna. Pamiętajcie tylko o tym, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową :) Polecam wszystkim łasuchom :)
- 200 g masła
- 4 jajka
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 250 g cukru
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 150 g maku
Obie mąki wraz z proszkiem łączmy ze sobą i mieszamy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Dodajemy pozostałe składniki w kolejności: aromat, cukier, mąki z proszkiem. Do ciasta dodajemy mleko i mak, dokładnie wymieszać. Babkową formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec 50 minut. Po ostygnięciu udekorować lukrem, polewą lub czekoladą.
Dlaczego akurat na diecie muszę trafiać na takie wpisy :D
OdpowiedzUsuń