Sałatka z cukinii, z pomidorami i czerwoną fasolą
Jak ja lubię ten "cukiniowy" czas :) Cukinia jest nie tylko wspaniała pod względem bogactwa właściwości ale również bogactwa zastosowań. Można przygotowywać z niej dania na ciepło, na zimno, na słodko, marynować i przygotowywać moje ulubione leczo na zimę :) Polecam Wam mój post na temat cukinii - tutaj. Oprócz wiadomości na temat jej właściwości i zastosowań, znajdziecie tam linki do moich, sprawdzonych przepisów - zapraszam.
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 średnia cukinia
- 3 polne pomidory
- garść ziaren słonecznika
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól
- pieprz
- czosnek
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie wodę odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku do ostygnięcia. Pomidory kroimy w kostkę, fasolę przepłukujemy i odcedzamy, ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki bardzo delikatnie mieszamy.
3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżką octu winnego, dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz - mieszamy i polewamy sałatkę. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia :)
Przepięknie to wygląda ;D
OdpowiedzUsuń