Warstwowiec makowo-kakaowy
Wakacje kończą się nam piękną, słoneczną, letnią pogodą. Przynajmniej na koniec, lato pokaże nam, co potrafi. Na powitanie nowego roku szkolnego mam dla Was pyszne ciasto. Trochę z nim roboty, ale powiem Wam, że warto. Przepis jest na mniejszą, prostokątną blachę.
- 2,5 szklanki mąki
- 1 i 0,5 kostki margaryny
- 6 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 paczki biszkoptów
- dżem lub powidła
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z margaryną, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę - delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej 2 łyżki mąki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ciasto z makiem, następnie warstwę biszkoptów, które smarujemy powidłami. Kolejną warstwą jest ciasto kakaowe, na nie biszkopty, powidła i ciasto białe. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Kiedy jest suchy, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia. Na wierzch polewamy kakaową polewą lub czekoladą.
Bardzo fajne ciasto, ładnie wygląda, proste i na pewno smaczne. Ta blaszka to 20x30 może być?
OdpowiedzUsuńJa piekłam 25x30 :)
UsuńSuper sprawa, fajnie wygląda, ale nie chce mi sie po mak iść do sklepu ;/
OdpowiedzUsuń