Zupa neapolitańska
Na dworze zimno, przenikliwy wiatr, z domu nie chce się nosa wytknąć :) To dobry czas na bardzo sycącą, kremową, wyjątkowo smaczną i aromatyczną neapolitańską zupę. Ta serowa, smaczna zupa z warzywami, makaronem i klopsikami to moja propozycja na dzisiejszy obiad :)
- 2 litry warzywnego bulionu ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i biała część pora).
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 3 serki topione śmietankowe lub 150 g żółtego startego sera
- pieprz
- sól
- tymianek
- koperek
- makaron nitki
Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Formujemy z niego małe klopsiki i wrzucamy do gotującego się wywaru, gotujemy chwilę. Wrzucamy do zupy serki topione, zmniejszamy gaz i gotujemy zupę tak długo aż serki się rozpuszczą - co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy zupę tymiankiem, solą i pieprzem, podajemy z makaronem i koperkiem. Można oczywiście dodatkowo "zaklepać" mąką i śmietaną. ale dla mnie to już za dużo szczęścia :)
Uwielbiam tą zupę!
OdpowiedzUsuńmogłabyś choc raz ugotować i dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna i na prawdę syta zupka (💙
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń