Muffiny z kajmakowym kremem
Smaczne, słodkie, kajmakowe babeczki to doskonały sposób na rozpieszczenie domowników i gości. Wyglądają na czasochłonne ale tak naprawdę robi się je szybko. Jedyne co, to musimy odczekać aż upieczone muffiny przed dekorowaniem kremem całkowicie ostygną. Nie muszą również być przechowywane w lodówce ponieważ krem ma doskonałą konsystencję. Polecam :)
W jednej misce wymieszać ze sobą:
- 2 szklanki mąki
- 12 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku o pieczenia
- 2 łyżki masy kajmakowej z puszki
W drugiej misce połączyć ze sobą:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanka oleju
- 2 jaja
Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre składniki i na najniższych obrotach miksera łączymy ze sobą. Wkładamy do 2/3 foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach - studzimy.
Krem:
- kostka miękkiego masła
- reszta masy kajmakowej
- szczypta soli
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, po jednej łyżce dodajemy masę kajmakową oraz szczyptę soli i dokładnie miksujemy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Z zimnych muffinek ścinamy górę i dekorujemy kremem.
Wyglądają zachęcająco, zjadłabym i to nie jedną :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Uwielbiam masę kajmakową.
OdpowiedzUsuńNic, tylko rękę wyciągnąc i jeść :) Normalnie mam ochotę teraz na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńPyszne słodkości :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuń