Sernik z wiśniami
Serniczek smaczniutki, bardzo puszysty dziś Wam polecam :) Niektórzy twierdzą, że jakiekolwiek dodatki profanują sernik, ale ja jak to ja lubię eksperymentować. Dzisiaj serniczek na kakaowym spodzie z wiśniami i na dodatek z serka naturalnego - polecam :)
Kakaowy spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zimne masło należy posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko tylko po to, aby się połączyły składniki, owinąć folią spożywczą i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie zagnieść i wylepić nim spód blachy. Piec 10 minut w 180 stopni.
- Serek naturalny 1 kg w wiaderku - u mnie Vitello z Biedronki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę łączymy z kaszą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem dodajemy serek cały czas ucierając. Masę wyłożyć na kakaowy spód i piec w 170 stopniach 1 godzinę.
- opakowanie mrożonych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Na upieczony, zimny sernik wykładamy wiśnie i zalewamy zimną, tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Jak ja lubię serniki! Wszystkie!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu :)
Kocham serniki! Tylko to maja dieta... :(
OdpowiedzUsuńA ja jestem z tych, którzy lubią serniki z lekkimi dodatkami. Ciasto bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały 😆
OdpowiedzUsuń