Tajski sos do drobiu
Po dłuższej przerwie pragnę Was uraczyć przepysznym tajskim sosem do drobiu. Wystarczy tylko upiec kurczaka i zrobić sos, by cieszyć się niepowtarzalnym, bardzo wyrazistym smakiem. Sos jest na bazie masła orzechowego, ubogacony chilli, imbirem, podkreślony sokiem z limonki, sosem sojowym i miodem. Wyjątkowy smak dla wyjątkowych smakoszy :)
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- kawałek świeżo startego imbiru (ok 3 cm)
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki chilli
Masło orzechowe rozprowadzić z ciepłą wodą. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne można dodać więcej chilli. Sos mam już gotowy. Wystarczy upiec kurczaka - u mnie pałki. Mięso można obtoczyć w sosie lub, tak jak ja preferuję, podawać osobno i maczać.
Ciekawie brzmi, nie jadłam nigdy :)
OdpowiedzUsuń