Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym
Cannelloni to po prostu "duże rury" - pyszna, sycąca, niestety kaloryczna włoska potrawa:) Ten rodzaj makaronu służy do napełniania farszem i zapiekania w sosie z dodatkiem sera. Cannelloni można przyrządzać w wersji z mielonym mięsem, ale również wegetariańskiej z warzywami i serami. Ja mam dziś dla Was bardzo tradycyjne i mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Przygotowujemy:
- 12 rurek cannelloni
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- 1 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę tymianku
- 2 papryczki piri piri
- 1 puszkę pomidorów krojonych
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczkę oregano
- 80g startego żółtego sera
- oliwa
- bazylia
Pieczarki należy oczyścić i pokroić w małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Na patelnię wlać łyżkę oliwy, podgrzać i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki i dusić na małym ogniu, aż stracą wodę :) Na drugiej, dużej patelni podsmażyć mięso mielone. Do mięsa dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem oraz dodać puszkę pomidorów. Farsz dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów i wyparowania nadmiaru wody - farsz musi być gęsty. Przygotować naczynie do zapiekania. Cannelloni napełnić farszem i ściśle ułożyć w naczyniu.
Do przecieru pomidorowego dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, oregano, sól i pieprz - dokładnie mieszamy. Sosem polewamy cannelloni aby dokładnie zakryć każdą rurkę. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym serem i wkładamy na 15 minut. Przed podaniem dekorujemy bazylią. Smacznego :)
To musi być pyszne ^^
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com