Gruszki z żurawiną, serem pleśniowym i wyśmienitym sosem

 Lubię tak czasami poszaleć, zjeść coś czym nie da się najeść, ale za to zaspokoić pragnienie wybuchowej mieszanki smaków. Gruszki z gorgonzolą i żurawiną to eksplozja smaków. Podam Wam przepis w wersji oryginalnej, opcję dla niecierpiących pleśniowych serów oraz dzieci, którym żadne sery "nie wchodzą".


  • twarde gruszki
  • ser gorgonzola lub inny pleśniowy
  • konfitura z żurawin
  • 4 łyżki cukru
  • woda
  • rukola
Gruszki przekroić na pół i usunąć gniazdka nasienne za pomocą łyżki. Do garnka wlać około 2 litrów wody, zagotować, dodać cukier i gdy się rozpuści, delikatnie, za pomocą łyżki cedzakowej włożyć gruszki do wrzątku na 10 minut. Po tym czasie gruszki wyjmujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W miejsce po gniazdku nasiennym wkładamy żurawinę, którą przykrywamy plastrem sera pleśniowego. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


 W czasie oczekiwania robimy sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Składniki sosu dokładnie połączyć ze sobą. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu umieścić garść rukoli, położyć gruszkę i delikatnie polać sosem. Podawać z pieczywem.

Tych, którzy "nie trawią" sera pleśniowego chcę zapewnić, ze z żółtym, tartym serem tak samo wspaniale smakuje :) Dobrze jest jednak wybrać ser o intensywniejszym smaku :) Moje zaś dzieci wolą bez sera i korzystają z najprostszej wersji - z samą żurawiną :) Jeśli jesteście poszukiwaczami niebanalnych smaków ten przepis jest dla Was :)

Komentarze

  1. Jaaa...!
    Czegoś takiego nie widziałam. Zawsze gruszka mi się kojarzyła z czekoladą.
    Musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. niebiańsko wygląda :) smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek