Marchewkowa w sam raz na dzisiejszą pogodę
Zupka marchewkowa jest świetna na chłodne jesienne dni - to kardamon i
cynamon sprawiają, że jest aromatyczna, a przez to rozgrzewająca. Bardzo gęsta, pożywna, zdrowa i aromatyczna - czego chcieć więcej :)
Składniki:
bulion mięsno-warzywny,
1/2 kg marchewek,
2 duże ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, cynamon, kardamon
Składniki:
bulion mięsno-warzywny,
1/2 kg marchewek,
2 duże ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, cynamon, kardamon
Najpierw
gotuję bulion z mięska i włoszczyzny, obieram marchewki oraz ziemniaki i
kroję je na półplasterki. Cebulę kroję na drobną kostkę i wrzucam na
patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażę uważając, by się nie zarumieniła. Do
garnka z bulionem dodaję marchewkę i ziemniaki. Gotuję aż zmiękną.
Doprawiam solą, pieprzem, cynamonem i kardamonem. Gdy zupa trochę
ostygnie dokładnie ją miksuję. Można dodać śmietanę. Ja tego nie robię z
przyczyn dietetycznych.
Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę
Artykuł dostępny również na Przepis na Kobietę
znowu zapomniałaś podrzucić troszkę ;)))
OdpowiedzUsuńOch przepraszam, obiecuję poprawę :)
Usuń