Sos czosnkowy i pomidorowy
Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie
różnych składników, nadających mu odmienne smaki, stosowany jako
dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. :)
Do
sosu czosnkowego potrzebujemy oczywiście czosnek, jogurt naturalny,
majonez, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Czosnek wyciskam przez
praskę, dodaję jogurt z łyżką majonezu i przyprawy. Wszystko mieszam w
shakerze i sosik gotowy.
Sos pomidorowy
Potrzebny
będzie przecier pomidorowy (ok.150g), oliwa z oliwek (ok. 0,5 szkl),
dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano, papryka słodka, chili, zioła
prowansalskie.
Własnie mam manie na sosy z ziołami i tak przyprawiam surówki
OdpowiedzUsuńuwielbiam sosiki :)
Usuń