Chleb z żurawiną, sezamem i siemieniem lnianym
Witajcie Kochani przedświątecznie :) Mam dla Was dzisiaj przepis na smakowity chleb. Chleb nadaje się na co dzień i od święta :) Może upiec go każdy, bo nie wymaga "piekarniczych" zdolności i polotu :) Przepis sprawdzony przeze mnie kilkakrotnie, dlatego gorąco polecam :)
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 300 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą dokładnie i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Keksową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180 stopni. Pieczemy 50 minut i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Robię podobny ale na zakwasie
OdpowiedzUsuń