Krucha tarta z makową masą

W moim rodzinnym domu, jak i w tym, który obecnie tworzę, czas Bożego Narodzenia kończy się 2 lutego. Kocham świąteczne światełka, choinkę, ozdoby i nie wyobrażam sobie chować ich zaraz po Świętach, a później czekać z utęsknieniem cały rok :) Moja dzisiejsza dla Was propozycja to tarta na pożegnanie czaru Świąt Bożego Narodzenia - krucha, z makową, okrzyknięta "cukierniczym strzałem w dziesiątkę" :) 


  • 400 g mąki
  • 120 g cukru
  • 250 g miękkiego masła 
  • 1 jajko
Mąkę łączymy z cukrem i siekamy z masłem, dodajemy jajko, zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
  • puszka masy makowej
W tym czasie wykładamy mas makową do miski, wbijamy jajko i dodajemy kilka kropel olejku rumowego, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim dno i bok natłuszczonej formy do tarty, z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki. Wykładamy na ciasto masę makową, a na wierzchu układamy gwiazdki. Smarujemy je żółtkiem z jedna łyżką mleka. Pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger