Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami w 20 minut

 Po porządnym kawałku mięcha trzeba naszemu organizmowi dostarczyć czegoś zdrowego, pożywnego i niskokalorycznego :) Oprócz tego zaletą dania jest szybki czas przygotowania. Jeśli nie macie pomysłu na obiad i siły do stania przy kuchence zróbcie kaszę jaglaną z jarmużem i pieczarkami w 20 minut.

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami w 20 minut

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • trzy garści jarmużu
  • 10 dużych pieczarek
  • olej
  • sól
  • ulubione zioła: tymianek, kolendra
Kaszę dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą. Przełożyć ją do garnka, zalać dwiema szklankami wody i gotować pod przykryciem 5 minut. Odstawić garnek i pozostawić kaszę we wrzątku na 15 minut. W tym czasie Jarmuż umyć, oderwać łodygi,  porwać na mniejsze kawałki i blanszować przez 5 minut. Po tym czasie odcedzić. Na głębokiej patelni rozgrzać olej na którym podsmażyć pokrojone: cebulę, czosnek i pieczarki. Dodać odcedzony jarmuż i podsmażyć, na koniec dodać odcedzoną kaszę. Podsmażać całe danie przez kilka minut, doprawić solą i ziołami.

3 komentarze:

  1. Jakoś nie mogę się przekonać do kaszy choć przyznaję, wygląda apetycznie.
    Cieplutko pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i zdrowy obiadek, lubie takie :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger