Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami w 20 minut
Po porządnym kawałku mięcha trzeba naszemu organizmowi dostarczyć czegoś zdrowego, pożywnego i niskokalorycznego :) Oprócz tego zaletą dania jest szybki czas przygotowania. Jeśli nie macie pomysłu na obiad i siły do stania przy kuchence zróbcie kaszę jaglaną z jarmużem i pieczarkami w 20 minut.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- trzy garści jarmużu
- 10 dużych pieczarek
- olej
- sól
- ulubione zioła: tymianek, kolendra
Kaszę dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą. Przełożyć ją do garnka, zalać dwiema szklankami wody i gotować pod przykryciem 5 minut. Odstawić garnek i pozostawić kaszę we wrzątku na 15 minut. W tym czasie Jarmuż umyć, oderwać łodygi, porwać na mniejsze kawałki i blanszować przez 5 minut. Po tym czasie odcedzić. Na głębokiej patelni rozgrzać olej na którym podsmażyć pokrojone: cebulę, czosnek i pieczarki. Dodać odcedzony jarmuż i podsmażyć, na koniec dodać odcedzoną kaszę. Podsmażać całe danie przez kilka minut, doprawić solą i ziołami.
Jakoś nie mogę się przekonać do kaszy choć przyznaję, wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam!
Pyszny i zdrowy obiadek, lubie takie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuń