Jajka zapiekane z parówkami i jarmużem w kokilkach

  Ostatnio mało się udzielam w kuchni :) oprócz oczywiście przygotowań do Świąt. Na co dzień nie gotuję, bo dzieci jedzą obiady w szkole a mąż w trasie - dla siebie mi się nie chce :) Weekendy zostają mi więc żeby się kulinarnie wykazać. Dziś zapraszam Was na zapiekane jajka - świetny sposób na niebanalne śniadanie lub, jak kto woli, kolację :)


  • 4 parówki- ja dodałam jeszcze 3 plasterki szynki - żeby się nie zmarnowały :)
  • 1 cebula
  • 5 liści jarmużu
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka piri piri 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
Parówki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, jarmuż rwiemy na małe kawałki, czosnek i papryczkę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy na nim cebulę, parówki, czosnek, papryczkę i jarmuż.


Podsmażone składniki przekładamy do kokilek. 


 Do każdej kokilki wbijamy jajko i posypujemy solą morską.


Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.


 Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

7 komentarzy:

  1. u mnie sprawdziłyby się na kolecję, tylko musiałabm mocniej przypiec, bo nie lubię nieściętych jajek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście kwestia konsystencji jajek i czasu podpiekania jak najbardziej jest indywidualna ;)

      Usuń
  2. U mnie też jeszcze jarmuż w ogródku dzielnie się trzyma, fajny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu ;) na drugi rok muszę posiać więcej ;)

      Usuń
  3. Fajnie wygląda :D

    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Sporo blogerek pisze o jarmużu a ja jeszcze go nie jadłam. Mam wrażenie , że tracę cenny smaczek ;) Chyba poszukam w sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak koniecznie ;) nie ma problemu z dostępnością w sklepach ;)

      Usuń

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Copyright © 2016 Sunflower - w wolnej chwili... , Blogger